Uutiset

Autot

Itsenäisyytemme merkkitapahtumat Mercedes-Benz Sprinter -retkeilyauton teemana

Tuusulalainen Kuljetusliike J. Laakso tunnetaan näyttävistä Mercedes-Benz-hyötyajoneuvoistaan. Yrityksen osaomistajalla Timo Laaksolla on henkilökohtaisessa käytössään erikoisvarusteltu Mercedes-Benz Sprinter 316 -retkeilyauto, joka tekee kunniaa Suomen 100-vuotiselle itsenäisyydelle. Auton ulkokuoreen on ikuistettu itsenäisyytemme merkkitapahtumat, alkaen sortokausien tapahtumista ja päättyen monien kansakuntamme historiassa merkittävien tapahtumien kautta vuoden 2011 jääkiekon maailmanmestaruusjuhliin. 

Tyylikkäästi varustellut J. Laakso Oy:n Mercedes-Benz-hyötyajoneuvot ovat perinteisesti saaneet pintaansa jääkiekkojoukkue HIFK:n tunnukset. Vuosikymmenten aikana saadun positiivisen palautteen ansiosta yhtiön osaomistaja Timo Laakso päätti laajentaa tätä rakentelusuuntaa myös uusimpaan, lokakuussa käyttöön saamaansa, invalidivarusteltuun, Mercedes-Benz Sprinter 316 -retkeilyautoonsa, mutta tällä kertaa Laakso valitsi auton teemaksi Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden ja sen merkkitapahtumat.

”Olen aina ollut kiinnostunut Suomen historiasta ja itsenäisyytemme perinteiden vaalimisesta. Lähtökohtaisesti kaikki odottivat valmiin auton noudattavan HIFK:n värejä tunnustavaa linjaa, mutta päätin toteuttaa asiat hieman toisella tavalla. Tosin jääkiekkoa unohtamatta”, Timo Laakso sanoo.

Automerkin valinta oli Laaksolle helppoa, sillä kaikki yrityksen hyötyajoneuvot ovat Mercedeksiä ja näin ollen entuudestaan tuttuja. ”Aivan aluksi tasapainottelin käytetyn invataksin ja uuden pakettiauton välillä. Veho Hyötyajoneuvojen myyntipäällikkö Olli-Pekka Narvio kuitenkin ehdotti, että hankkisin mieluummin Sprinterin retkeilyautona, joka soveltuisi paremmin käyttötarkoitukseeni. Silloin autossa olisi myös paikat muutamalle avustajalle. Narvion asiantuntemuksen pohjalta päädyin väriltään kiiltävän mustaan, keskipitkään ja korkeakattoiseen Mercedes-Benz Sprinter 316 -autoon, eikä sitä päätöstä ole tarvinnut kertaakaan katua”, Laakso lisää.

Retkeily- ja invalidivarusteiden toteutus jätettiin tamperelaiselle Tamlans Oy:lle. Yhtiö tunnetaan Suomessa ja maailmalla korkealaatuisista sairaankuljetus, retkeily- ja taksiautovarusteluistaan, joita on tarjolla kattavasti Mercedes-Benz-mallistoon.

”Tamlans otti tämän varustelutehtävän mielenkiinnolla vastaan, sillä siinä yhdistyvät sekä retkeily- että pyörätuolivarustelu, mutta myös apuhallintalaitteet jarru- ja kaasupolkimille. Eli kolmen eri auton varustelut. Minulle on ensiarvoisen tärkeää, että pääsen liikkumaan seisten kuljettajan paikalta auton takaosaan. Onneksi Mercedes-Benz Sprinter on suosittu malli myös linja-autokäytössä. Sen ansiosta sisätilassa riittää korkeutta. Tamlansin puolelta ehdotettiin kulkemista helpottavien tukitankojen asentamista tukevarakenteiseen sisäkattoon, joiden avuin pääsen nyt vaivattomasti kulkemaan kuljettajan paikan ja matkustamon välillä”, Laakso sanoo.

Laakson Sprinterissä on paikat kahdelle pyörätuolille. Näistä toisessa on moottoroidut pyörätuolin kiinnityslenkit. Lisäksi auton takaovet sekä pyörätuolihissi toimivat kauko-ohjaimen avulla. ”Näin autoon kulku on helppoa ja vaivatonta. Aluksi mietimme pyörätuolinostimen asentamista sivuoven puolelle, mutta silloin autoon kulku olisi ahtaissa paikoissa hankalaa, osin jopa mahdotonta. Ratkaisuksi takaovet räätälöitiin avautumaan samasta kauko-ohjaimesta kuin pyörätuolinostin. Korkeatasoisen retkeilyautovarustuksen myötä autossa on vuodepaikat ja säilytyslaatikoita sekä invertterin voimin toimiva mikroaaltouuni. Nuorempi sukupolvi onkin herätellyt toiveita auton lainaamiseksi ensi kesän tapahtumiin”, Laakso sanoo nauraen.

Suomen leijona arvoisessaan seurassa

Timo Laakson Sprinterin kuva-aiheet ovat omistajansa valitsemia. Kuvien käsittelystä ja sommittelusta vastasi Veera Anttila Design VA Oy:stä. Teippien valmistuksen ja asennuksen Laakso antoi Teippi-Z Oy:n tehtäväksi. Laakson mukaan haastavinta oli päättää, mitkä kuvista jätetään pois.

Kiiltävän musta Mercedes-Benz Sprinter 316 on saanut konepeltiinsä Suomen leijonavaakunan, vuoden 1881 asussaan. Suomen leijona on löytänyt paikkansa myös etuovista sekä auton takaosasta. Itsenäisyytemme vuosisadan tapahtumien kuvaus alkaa vasemman puoleiseen kylkeen ikuistetusta Edward ”Eetu” Iston vuonna 1899 maalaamasta kuuluisasta teoksesta Hyökkäys, joka kuvaa Suomi-neidon kamppailua Venäjän kaksipäistä kotkaa vastaan. ”Eetun maalaus toimi koko projektin käynnistävänä voimana”, Laakso sanoo.

Kansakuntamme kohtalonhetkiä kuvaavista osiosta tarkkasilmäinen voi erottaa kaikki puolustushaarat: maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat, Lotta-järjestöä unohtamatta. Oikeanpuoleinen kylki kunnioittaa Suomen kansaa ja maamme teollistumista sekä antaa tilaa urheilumme suurille sankareille ja heidän saavutuksilleen. ”Myös oma, vuonna 1954 perustettu, yrityksemme ansaitsi paikan automme kuvituksesta ja näkyyhän siinä Sprinterin sivussa myös HIFK:n tunnuskin”, Laakso kertoo.

Lue seuraavaksi