Uutiset

Autot

Kaksi kolmesta ei aio tehdä uudenvuodenlupausta – Autoklinikka haastaa heidät liikenneturvallisuustalkoisiin

Vauriokorjaukseen erikoistuneen Autoklinikan teettämästä kyselystä käy ilmi, että suosituimmat aiheet uudenvuodenlupauksiksi liittyvät liikuntaan, ruokavalioon ja ajankäyttöön.  Autoklinikalta toivotaan, että yhä useampi suomalainen tarttuisi yrityksen haasteeseen ja tekisi lupauksen paremman liikenneturvallisuuden puolesta. Lupaus voi olla esimerkiksi turvavälin noudattaminen tai ettei tuijota kännykkää suojatietä ylittäessään.

Naiset tekevät uudenvuodenlupauksia miehiä aktiivisemmin. Uudenvuodenlupaukset ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa ja 18–22-vuotiaista yli puolet aikoo saada elämässään aikaan muutoksen.

Lähes puolet tänä vuonna tehtävistä uudenvuodenlupauksista liittyy liikuntaan. Ruokavalio tulee vahvana kakkosena, ajankäyttö kolmantena ja perhe sekä ystävät neljäntenä.

– Tekemämme kyselyn mukaan peräti 67 prosentilla suomalaisista ei ole mitään suunnitelmaa uudenvuodenlupaukseksi. Lähes jokaisella meistä kuitenkin olisi varmasti jotain parannettavaa omassa liikennekäyttäytymisessämme. Toivoisinkin, että mahdollisimman moni ottaisi vastaan Autoklinikan haasteen turvallisemman liikenteen puolesta. Lupaus voi liittyä autoiluun, kävelyyn tai pyöräilyyn, Autoklinikan operatiivinen johtaja Marko Tikkanen vinkkaa.

Kun vastaajilta kysytään, millaisen liikenneturvallisuuteen liittyvän lupauksen he voisivat tehdä, suosituimmaksi aiheeksi nousee rauhallisuuden säilyttäminen liikenteessä. Toiseksi tärkeimpänä pidetään riittävästä turvavälistä huolehtimista. Myös tien antaminen suojatiellä kulkeville ja ympäristöystävällinen ajotapa koetaan tärkeiksi asioiksi.

– Maltin säilyttäminen liikenteessä on myös omasta mielestäni yksi parhaimpia uudenvuodenlupauksen aiheita. Lääkkeetkin tähän ovat yksinkertaiset: kun lähtee ajoissa liikenteeseen ja jättää pelivaraa omaan aikatauluun, pienet vastoinkäymiset eivät käy samalla tavalla hermoille kuin kiireessä, Tikkanen muistuttaa.

Autoklinikka haastaa Facebook-sivuillaan 5.1.2018 asti koko kansan antamaan oman liikenteeseen liittyvän uudenvuodenlupauksen. Oheisella videolla kuusi suomalaista kertoo, millaisen uudenvuodenlupauksen he ovat tehneet.

Tässä Autoklinikan 10 hyvää vinkkiä uudenvuodenlupauksiksi liikenneturvallisuuteen liittyen:

1) Noudatan nopeusrajoituksia.

2) Huolehdin riittävästä turvavälistä.

3) En käytä kännykkää ylittäessäni suojatietä.

4) Käytän hands free -laitetta ajaessani.

5) Annan tietä suojatietä ylittävälle.

6) Käytän heijastinta liikenteessä.

7) Varaan enemmän aikaa matkaan.

8) Käytän väsyneenä julkisia kulkuneuvoja.

9) Käytän kypärää pyörällä ajaessani.

10) Hidastan ajoissa koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

Autoklinikan tilaaman tutkimuksen toteutti SynoInt 15.–19.12. nettipaneelina, ja siihen osallistui 1000 vastaajaa. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

Lue seuraavaksi