Uutiset

Autot

Matkailuajoneuvon kunnon ylläpito sekä jälleenmyynti arvon säilyttäminen

Yhteiskunnan taantuma on kuitenkin sen verran raapaissut matkailuajoneuvoharrastajia että uuden auton/vaunun hankintaa mietitään nyt tarkemmin ja vanhalla laitteella ajetaan hieman pitempään. Tällöin korostuu ajoneuvon huoltotarve, koska vaikka itse putsattaisiin ja puunattaisiin matkakumppania kuinka hyvin, niin ammattilaisten tekemät vuositarkastukset/huollot ovat todella tärkeitä.

Suomessa on selvästi kaksi erilaista matkailuajoneuvon käyttäjäkuntaa. On ryhmä joka käyttää laitettaan vain kesäisin ja ryhmä joka nauttii matkailusta läpi vuoden. Matkailuvaunujen kohdalla kyseinen jako on selvästi havaittavissa. Osa meistä vetää vaunua kesäkuukaudet jonka jälkeen se peruutetaan sopivaan paikkaan ja asetetaan talviteloille.

Osa käyttäjistä vetää vaunun mieltymysten mukaiseen paikkaan kuten laskettelurinteiden vaunupaikat ja valmistautuu viettämään talven aikana useita öitä vaunussaan. Tällöin vaunu on enemmän ja vähemmän aktiivisessa käytössä läpi vuoden. Matkailuauto puolella jako ei ole näin selvä. Auto voi olla samalla lailla vain kesän käytössä, jolloin toimitaan hyvin pitkälle kuten vaunun vetäjät, ajokauden jälkeen auto talviteloille ja sillä siisti. Koska matkailuauto koostuu osaltaan lähes normaalista pakettiauton alustasta, voidaan sitä käyttää auttavasti myös perheen toisena autona, tai joskus jopa ainoana kulkuvälineenä. Tällöin alusta on käytössä koko vuoden vaikkakin makuutiloja ei pahemmin käytettäisikään. Suuri ryhmä matkailuauton omistajia käyttää autoa läpi vuoden satunnaisesti tai säännöllisesti sen alkuperäisessä tarkoituksessa eli matkustavat ja majoittuvat siinä, jos ei viikottain niin kuukausittain.

Jotta saimme jonkinlaisen käsityksen vuoden 2009 karavaanarin matkailuajoneuvon huoltamishalukkudesta ja minkä kuntoinen matkailuajoneuvokalusto teillämme liikkuu, kiersimme muutamassa autoja/vaunuja myyvässä liikkeessä, sekä alan korjaamoissa tiedustellen ammattilaisten mielipiteitä tämän päivän tilanteesta. Haastattelukohteina käytimme Espoossa sijaitsevaa Hymer Centeriä sekä Hyvinkääläistä Best Caravania. Korjaamot taas olivat Espoossa sijaitsevat K& L Caravan huolto OY, Klaukkalassa oleva Suomen Vaunuosa Oy sekä Tuusulan Laitelassa pesäänsä pitävä PR-Caravan Oy.

 

Huolto ja kunnossapito

Nykyaikaiset matkailuajoneuvot ovat laadukkaita ja kestäviä laitteita. Niiden valmistuksessa käytetään säätä ja kulutusta hyvin kestäviä materiaaleja. Mutta kaikki materiaalit väsyvät ja hoitamattomina niiden elinikä ei ole kovin pitkä. Nyt kun karavaanareihinkin ilmi selvästi on lama puraissut ja uuden matkailuystävän hankintaa mietitään entistä tarkemmin, korostuu ylläpitävän huollon ja korjauksen merkitys.

Uutta matkailuajoneuvoa hankkiessa on ensiarvoisen tärkeä selvittää laitteen myyvän yrityksen kyky ja halu palvella asiakasta takuu ja huolto asioissa. Antti Kekäläinen Touring Camp Oy:stä kertoi yrityksen toimineen Hymer-matkailuautojen maahantuojana vuodesta 1986. Hänen mukaansa on ensiarvoisen tärkeätä, että yritys tarjoaa asiakkailleen ensinnäkin asiantuntevaa opastusta oikean matkailuauton tai asuntovaunun löytämiseksi. Kauppojen synnyttyä valtuutettu huolto(tässä tapauksessa Hymer) palvelee uuden ajoneuvon omistajaa aina tarpeen mukaan. Tästä palvelusta voivat nauttia myös muualta Hymerinsä ostaneet matkailuajoneuvojen omistajat. On myös luonnollista että liikkeen varaosa- ja tarvikemyynnistä löytyvät yleisimmät caravan-tarvikkeet ja alkuperäiset Hymer-matkailuautojen osat muistuttaa Kekäläinen.

Ajankohta

Valveutunut ajoneuvomatkailija huollattaa omaisuutensa toki ohjeiden mukaisesti, oli taantumaa tai ei. Mutta pelien vanhetessa niiden tarve saada hoitoa kasvaa. Yksi tärkeä kysymys on ajankohta, milloin tulisi matkakumppani huoltaa. On selvää että ajoneuvon käyttö sanelee jossain määrin tätä hetkeä. Mikäli auto/vaunu on käytössä vain kesät niin halu huoltamiseen juuri ennen ajokauden alkua on luonnollista.

Richard Komi K&L Caravan huollosta painotti ajankohdan merkitystä, jolloin ajoneuvo halutaan huoltaa. On selvää että matkailuauto/vaunu tulee mieleen vasta juuri ennen reissulle lähtöä, mutta silloin voi korjaamoilla olla niin kova ruuhka että yksinkertaisen huollon tekeminen voi viivästyä useita päiviä kertoi Komi. Kun asiakas ennakoisi huoltotarpeensa ja ottaisi yhteyttä haluamaansa korjaamoon jo heti kevätauringon ensi säteiden myötä, hoituisi korjaus ja huoltotyöt sujuvasti muistutti Komi. Mikään ei myöskään estäisi huollattamasta ajoneuvoa jo syksyllä, kun ajokausi päättyy. Tällöin olisi korjaamoilla todennäköisesti aikaa ja mahdollisuus kunnostaa ajoneuvo, juuri silloin kun asiakas haluaa, muistutti Komi lopuksi.

Koko vuoden käytössä olevien ajoneuvojen kanssa tilanne on hieman toinen. Asuntovaunut joita käytetään läpi vuoden oleilevat pääsääntöisesti jossain tietyssä paikassa, kuten laskettelurinteet tai matkailualueet. Niitä ei kesäkauden ulkopuolella vedetä, mutta muuten niiden laitteita käytetään. Näiden huoltotarve syntyy myös keväällä, kun paikallaan ollut vaunu lähtee liikkeelle.

PR-Caravanin reilun vuoden vanha omistaja Jari Muukkonen, kertoi näiden vaunujen aiheuttavan selvän piikin tilausvihkoon, loppukeväästä ja alku kesästä. Muukkosen mukaan olisi tärkeätä jos vaunujen omistajat porrastaisivat liikkeellelähtöään siten, että palveluntarjonta ja kysyntä kohtaisivat järkevästi toisensa. Jonkin verran vaunuja osataan huollattaa syksyllä, mutta sekä kevään että syksyn huoltoajankohdan laajentaminen toisi asiakkaille ja korjaamoille liikkumavapautta kertoi Muukkonen. Kaikki korjaamot olivat samaa mieltä siitä, että rinteen pysäköintipaikalle hajonnut vaunu on ongelmallinen. Kun vaunu pystytään tuomaan korjaamolle, korjaus yleensä luonnistuu. Mutta mikäli korjaus tulisi tehdä taivasalla, yleensä talvisissa olosuhteissa, voivat ongelmat olla ylivoimaisia ja ainoa ratkaisu on jäädä odottamaan kevättä ja siirtoa korjaamolle.

Valtaosa matkailuautoista on käytössä läpi vuoden. Niiden huolto ja kunnostus ajoittuu alustan osalta tarpeen mukaan. Matkailuauto on ajoneuvo jonka huollot on merkitty huoltokirjaan joko tietyin kilometrivälein tai ajankohdittain suoritettaviksi. Osa karavaanareista huollattaa autonsa alustan mukaisessa merkkikorjaamossa, mutta useinkin syntyy tilanne jossa matkailuauto ei mahdu merkkikorjaamon nosturipaikalle suurten mittojensa vuoksi. Suomen Vaunuosasta Perttu Muuronen kertoo että matkailuautoihin erikoistuneet korjaamot suorittavat perushuollot kaiken merkkisiin autoihin. Suomessa matkailuautot koostuvat valtaosaltaan Fiatin, Fordin ja Mersun alustoille rakennetuille laitteille.

Merkkikirjo ei siis ole kovin kummoinen muistuttaa Muuronen. Kyseiset korjaamot korjaavat myös autojen ja vaunujen viat, kunhan laatikko ja moottorikorjaukset hoidetaan jossain muualla, kertoivat kaikkien kolmen korjaamon haastateltavat. Öljyiseen haalariin pukeutunut asentaja matkailuajoneuvon sohvalla ei ole toimiva paketti. Matkailuauton oleskelutila laitteineen on taas perustarpeiltaan kuten asuntovaunukin. Sen huollot ja tarkastukset tulisi suorittaa vuosittain ammattiliikkeissä. Koska matkailuajoneuvoihin erikoistuneet korjaamot suorittavat sekä alustan, että oleskelutilan huollot samalla kertaa, on luonnollista ja järkevää hyödyntää tätä palvelua. Matkailuauton käyttäjien kannattaisi miettiä oleskelutilan huoltoajankohta näiden niin sanottujen sesonkiaikojen ulkopuolelle, jolloin palveluntarjonta on nopeaa ja edullista muistutti Perttu Muuronen.

 

Matkailuauton huollot

Kuten yllä mainitsin, matkailuauton alusta huolletaan valmistajan ohjeiden mukaan. Ajoneuvon huoltokirjassa on lista huoltokohteista ja ajankohdasta jolloin huolto tulee tehdä. Koska kyseiset huollot ovat eri merkeillä merkkikohtaiset en puutu tähän sen enempää. Matkailuauton omistajan on syytä muistaa vuosittain vastaantuleva vuosikatsastus, jolloin katsastusasemalla tarkastetaan ajoneuvon liikennekelpoisuus. Tällöin katsastaja ei puutu asuntotilan kuntoon, muuten kuin sammuttimen kunnon osalta. Sammutinhan on huollettava matkailuajoneuvossa vuosittain. Matkailuauton kuten muidenkin matkailuajoneuvojen tärkeä huoltokohde on itse asumiseen käytetty tila. Näissä olevat kaasulaitteet, sähkölaitteet, lämmityslaitteet sekä sisä- että ulkomateriaalit vaativat jatkuvaa tarkastelua ja hoitoa.

Ulkopuolelta auto ja vaunu tulee aika ajoin tarkastaa, ettei kolhuja tai iskemiä ole syntynyt. Liikennekelpoisuuteen vaikuttavat sähkölaitteet on myös hyvä tarkastaa jos ei päivittäin niin viikottain. Auton ja vaunun pesemiseen kannattaa panostaa. Liuottimien käyttö on ehdottomasti kielletty, koska tällöin vaurioitetaan vaunun tiiviste ja liimapintoja. Usein tapahtuva pesu saippuapohjaisilla pesuaineilla estää ulkokuoren likaantumisen. Sisäverhoilumateriaalit on hyvä valita kulutusta kestäviksi ja niiden hoitamiseen on muun muassa sekä Best Caravanilla että Hymer Centerillä oivat tuotteet. Kyseisten itse tehtyjen hoito toimenpiteiden lisäksi yrityksillä on tarjota vuosihuoltopaketteja jossa huolletaan ja tarkastetaan käytössä olevat laitteet. Ohessa Best Caravanin matkailuauton vuosihuoltolista.

 

Matkailuauton asunto-osan vuosihuolto:

Tarkastus

• Kaasujärjestelmän koeponnistus
• Tarkastetaan akun nestemäärä, lataus ja tehdään kuormituskoe
• Tarkastetaan lämminvesijärjestelmä
• Tarkastetaan patterivesijärjestelmän nesteen määrä ja pakkasenkesto
• Tarkastetaan ilmalämmityksen toiminta
• Kaapin ovien ja salpojen toimintatarkastus ja säätö
• Tarkastetaan pyöränpultit, rengaspaineet ja renkaidenkunto
• Tarkastetaan ajovalot

Koekäyttö

• Koekäytetään 230 V sähköjärjestelmä
• Koekäytetään 12 V sähköjärjestelmä
• Koekäytetään jääkaapin toiminta kaasulla ja sähköllä
• Koekäytetään kaasulämmitin
• Koekäytetään sähkölämmitin
• Koekäytetään lattialämmitys
• Koekäytetään liesi
• Koekäytetään vesijärjestelmä

Rasvaus ja voitelu

• Rasvataan ulko-ovien ja luukkujensaranat, lukot ja avainpesät
• Rasvataan porrasastimen liikkuvat osat.

 

Kyseisenlainen lista löytyy myös muilta haastatelluilta myyjiltä/korjaamoilta. Lisäksi Best Caravanin Lasse Sorvari muistuttaa tiiveystakuusta jonka perustana on joka vuosi tehtävä tiiveystarkastus. Ensimmäinen tarkastus tehdään 10-14 kuukauden päästä ostopäivästä, jonka jälkeen tarkastus tulee tehdä joka vuosi 5 vuoden ajan muistuttaa Sorvari.

 

Matkailuvaunun huolto

Matkailuvaunu poikkeaa autosta juuri alustan osalta. Matkailuvaunun oleskelutila on myös rakennettu alustan päälle, mutta tämän alustan huolto voidaan saumattomasti liittää oleskelutilan huoltoon. Matkailuvaunut ovat ajoneuvoasetuksen mukaan jarruin varustettuja perävaunuja, jotka vuosikatsastetaan joka toinen vuosi. Tällöin katsastusmies tarkastaa ajoneuvon liikenne-kelpoisuuden (käytännössä jarrut, vetopää, valot, akseliston, renkaat ja sammutin) mutta oleskelutilan laitteet pitää huollattaa kuten autossakin, niin oman turvallisuuden kuin mukavuudenkin takia. Korin ja verhoilun huolto toimii kuten autossakin, eivätkä muutkaan huoltokohteet kovasti poikkea auton vastaavista.

 

Matkailuvaunun vuosihuolto:

Tarkastus, kiristys ja säätö

• Kaasujärjestelmän koeponnistus
• Tarkastetaan vetokytkimen ja iskunvaimentimen kunto
• Tarkastetaan varmuusvaijeri
• Tarkastetaan lämmitysjärjestelmän nesteen määrä ja pakkasen kesto
• Tarkastetaan ilmalämmityksen toiminta.
• Tarkastetaan akun nestemäärä, lataus ja tehdään kuormituskoe
• Tarkastetaan vääntövarren laakerit ja iskunvaimentimet
• Kiristetään vetokytkimen, vetopalkkien, akseliston ja korin kiinnityspultit
• Tarkastetaan pyörien laakerit
• Säädetään ja testataan jarrut
• Tarkastetaan ajovalojen toiminta
• Tarkastetaan pyöränpultit, rengaspaineet ja renkaidenkunto

Koekäyttö

• Koekäytetään 230 V sähköjärjestelmä
• Koekäytetään 12 V sähköjärjestelmä
• Koekäytetään jääkaapin toiminta kaasulla ja sähköllä
• Koekäytetään kaasulämmitin
• Koekäytetään liesi
• Koekäytetään sähkölämmitin
• Koekäytetään lattialämmitys
• Koekäytetään vesijärjestelmä
• Nuohotaan jääkaappi(jos nuohottavissa tuuletusluukun kautta)

Rasvaus ja voitelu

• Rasvataan ulko-oven ja luukkujensaranat, lukot ja avainpesät
• Rasvataan vetokytkin ja kuulapesä
• Voidellaan nokkapyörän painelaakeri ja akseli, sekä rasvataan kierre
• Voidellaan käsijarrun lukitus
• Rasvataan kulmatukien kierre ja voidellaan nivelet
• Rasvataan vääntövarren laakerit

Tiiveystarkastus koskee asuntovaunuja samalla lailla kuin autojakin.

 

Korjaustoimenpiteet

Joskus syystä tai toisesta matkailuajoneuvon omistajaa kohtaa joko vesivahinko, kolari tai kuluvan osan rikkoutuminen silmäterästään. On tietysti hyvä jos ongelmaan pureudutaan välittömästi, kun se huomataan mutta esim K&L Caravan huollon Richard Komin mukaan korjausajankohdan sijoittaminen huoltosesongin ulkopuolelle loppusyksyyn tai talveen voi tuoda suuria säästöjä asiakkaan lompsaan. Tällöin korjauskapasiteettia on vapaana ja korjaamoilla aikaa paneutua suuriinkin korjauskohteisiin.

Talvi on myös otollista aikaa Suomen Vaunuosan Perttu Muurosen mukaan muutostöille, joihin hän on erikoistunut. Muurosen mukaan Fiat Ducaton etujousitus on isoissa autoissa liian heppoinen ja vaatii useasti vahvistamista. Samoin Sprinter-alustaiset autot kärsivät useasti liian heikosta jousituksesta ja iskunvaimennuksesta kertoo Muuronen. Talvi on hyvää aikaa vahvistaa lehtijousia, lisätä jousitukseen kierre- ja ilmajousia ja niin edelleen muistuttaa Muuronen. Tällöin asiakkaalla ei ole kiire tien päälle ja korjaamoilla ei ole kiireisiä huoltoasiakkaita, vaan ne pystyvät täyspainoisesti keskittymään asiakkaan ongelmiin kertoo Muuronen.

 

Tarvikekauppa

Yksi tärkeä osa-alue matkailuajoneuvon kunnossapidossa on hyvin toimiva tarvikekauppa. Best Caravan on oiva esimerkki liikkeestä jossa tarvikekauppaan on todella panostettu. Hyvinkäältä asiakas löytää pienen marketin jossa karavaanaritavaraa on hyllykaupalla. Kyseinen liike kuten Hymer Center Espoossa ovat oivat esimerkit hyvin toimivista liikkeistä.

Rikkoutunut tarvike tai kokonaan uusi oivallus tai lisävaruste, on näistä liikkeistä helppo löytää ja asiantuntevien myyjien kanssa valita. On tärkeää että matkailuajoneuvoja myyvä yritys panostaa myös jälkimarkkinointiin, jotta asiakas saa kaiken tarvitsemansa palvelun joko samasta liikkeestä, tai vaihtoehtoisesti hän osaa etsiä korjaukseen ja muutostöihin erikoistuneen erikoisliikkeen läheltä itseään.

 

Lue seuraavaksi