Uutiset

Kuljetuskalusto

Polttoaineratkaisut menevät uusiksi

Diesel-moottoreiden päästövähennyksiä kuorma-autokäytössä EURO 6-tasosta ei helposti enää aliteta. Seuraava mahdollinen päästötasovaatimus EURO-luokituksessa ei taloudelliseen panostukseen nähden ole järkevää. Diesel-polttoaine kasvattaa hiilijalanjälkeä. Ympäristön kuormittamisen vähentämiseksi dieselille pitää tulla vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisten polttoaineiden ympäristökuormitusvertailu tehdään suhteessa nykyiseen dieseliin (EN590). Vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittelyssä kuorma-automerkit ovat voimakkaasti mukana. Scania Suomi Oy myi talvella 2017 Vaasaan biokaasua polttoaineena käyttäviä linja-autoja. Scanialla on muitakin ratkaisuja. Volvo käyttää maakaasua Suomessa pääkaupunkiseudulla ja kehittää hybridiä. Saksalaiset Mercedes-Benz ja MAN taas kokeilevat jo täyssähköisiä kuorma-autoja.

Scania Suomi Oy luovutti helmikuussa 2017 Vaasan kaupungille 12 uutta kaasukäyttöistä bussia. Ympäristöystävälliset linja-autot käyttävät polttoaineenaan paikallisesti

Scania Suomi Oy luovutti Vaasan kaupungille 12 biokaasukäyttöistä bussia helmikuussa 2017.

tuotettua biokaasua. Uusien biokaasubussien hiilijalanjälki pienenee yli 90 prosenttia dieselin käyttöön verrattuna. Moottorina linja-autoissa on Scanian 9-litrainen kaasumoottori, joka kehittää 280 hevosvoimaa. Vaihteistona on 6-vaihteinen ZF EcoLife -automaattivaihteisto.

Maakaasun lisäksi Scanialla on ratkaistuna HVO:n (hydrotreated vegetable oils) käyttömahdollisuus vaihtoehtona dieselille. HVO:ta saadaan erilaisista kasvi- ja eläinrasvoista. Suomessa metsäteollisuuden hakkuujätteet voivat olla merkittävä HVO:n raaka-ainelähde. Scanialla on mallistossa raskaat hybridikuorma- ja linja-autot, jotka käyttävät polttomoottorissa dieseliä, biodieseliä tai HVO:ta. Esimerkkinä tällaisesta on Scanian viisisylinterinen 320 hevosvoiman dieselmoottori yhdessä sähkökoneen kanssa. Sähkökone on sijoitettu erikoisvalmisteisen 12-nopeuksisen vaihteiston yhteyteen. Dieselmoottorin rinnalla sähkökone kehittää 130 kilowatin (174 hv) tehon ja 1 050 newtonmetrin vääntömomentin. Jarrutettaessa sähkökone lataa akkuja. Akkujen varaus riittää 15 tonnin kokonaismassaisella autolla noin kahden kilometrin ajamiseen. Hybridipaketti nostaa auton omamassaa noin 800 kilolla. Scanialla on tulossa kokeiluun Ruotsin Östersundissa täyssähköbussi.

Kaasu- ja hybridivaihtoehdot Volvolta

Volvo on toimittanut Suomessa ensimmäiset Volvo FE CNG -kaasuautot vuonna 2016 Niemi Palvelut Oy:lle. CNG (compressed natural gas) on paineistettua maakaasua.

Niemi Palvelut Oy:n kaasukäyttöinen Volvo FE CNG käyttää Gasumin kaasua. Lue lisää klikkaamalla tästä.

Niemi Palveluiden kaasuautoissa käytetään Gasumin biokaasua. Niemi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Niemen mukaan kokemukset kaasuautoista ovat olleet hyviä.

”Kaasuautot soveltuvat mainiosti muuttologistiikkaan. Henkilökunta on ottanut uuden tekniikan kiinnostuksella vastaan. Biokaasuautolla ajaminen ei poikkea merkittävästi muista autoista”, Ilpo Niemi kertoo. Kaasuautojen toimintasäde on noin 300 kilometriä. Yhdeksän litran moottori on teholtaan 320 hevosvoimainen ja vääntää 1 356 newtonmetriä. Polttoainekuluissa on mahdollista säästää 30 prosenttia.

Volvon mukaan maakaasu on yksi tulevaisuuden polttoaineista. Tankkaaminen on nopeampaa kuin sähköauton akkujen lataaminen.

”Vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttö yleistyy tulevaisuudessa. Ympäristövaatimukset kiristyvät, toisaalta ympäristöarvojen painoarvo yritysten päätöksenteossa kasvaa”, sanoo Volvo Finland Ab:n toimitusjohtaja Magnus Björklund.

Volvon konseptikuorma-auto kaukokuljetuksissa perustuu hybridivoimansiirtolinjaan. Polttoaineenkulutus ja hiilidioksidipäästöt pienenevät. Volvo esitteli konseptikuorma-autonsa toukokuussa 2016. Hybridivoimansiirto ottaa energiaa akkuihin talteen yli yhden prosentin kaltevuuden alamäissä ja jarrutettaessa. Sähkömoottorin käyttövoimalla ajoneuvo liikkuu tasaisilla teillä ja loivissa ylämäissä. Volvon I-See -järjestelmään on kehitetty erikoisversio hybridivoimansiirtoa varten. Volvon laskelmien mukaan kaukokuljetuksissa noin 30 prosenttia ajasta voidaan ajaa ilman dieseliä. Kokonaisuudessa voidaan päästä kymmenien prosenttien dieselpolttoaineen säästöön.

Mercedes-Benz etenee täyssähköllä kaupunkeihin

Daimler Trucksin näkemyksen mukaan täyssähköisillä kuorma-autoilla on tulevaisuudessa merkittävä rooli kaupunkien jakeluliikenteessä. Valmistajan yksi ratkaisu on Urban eTruck eli raskas jakelukuorma-auto. Valitut saksalaiset asiakkaat saavat Urban eTruckit testikäyttöön tänä vuonna. Valmistajan tavoite on saada Urban eTruck-sarjatuotantoon vuoteen 2020 mennessä. Esitelyn eTruckin kokonaismassa on 25 tonnia, siinä on kaksi sähkömoottoria integroituna takapyöriin. Moottoriteho on 2 x 125 kilowattia ja vääntö 2 x 500 newtonmetriä. Auton toimintamatka voi olla 200 kilometriä yhdellä latauksella. Sähköjärjestelmät kasvattavat auton omaa massaa 1 700 kilogrammalla. Kuljettajaa helpottaa latausta ennakoiva ja optimoiva järjestelmä. Urban eTruckin 18- ja 25-tonnisia malleja testataan asiakaskäytössä lämpötilasäädetyissä kuljetuksissa, umpikorisena ja lava-autona. Testiautot luovutetaan asiakkaiden käyttöön 12 kuukauden sopimuksella.

MAN tuo kokeiluun kolmiakselisia sähkökuorma-autoja

MAN Truck & Bus on esitellyt täyssähköisen City-Truck kuorma-autokonseptin.  Yhteistyökumppanina MANilla on itävaltalainen kestävän liikenteen järjestö CNL. Vuoden

MAN TGM rekanveturissa moottorin tilalla on akut. Sähkökäyttöisen MAN kuorma-auton omamassa on sama kuin dieselkäyttöisen.

2017 lopulta alkaen MAN ja CNL:n jäsenyritykset testaavat sähkökäyttöisiä kuorma-autoja. MAN valmistaa testiautot Itävallan Steyrissä. Testiautoina käytetään kolmiakselisia MAN TGM 6X2-malleja, jotka varustetaan vaihtokorilaitteella. MAN City-Truck -konseptiauton sähkömoottori on teholtaan 250 kilowattia ja sen vääntömomentti on 2 700 newtonmetriä. Teho siirtyy taka-akselille suoraan ilman vaihdelaatikkoa. MANissa akut on sijoitettu ohjaamon alle. Akut ladataan yön aikana. Pikalatausta voidaan käyttää, kun kuljettaja pitää tauon tai kun autoa lastataan ja puretaan. Täyteen ladattuna puoliperävaunuyhdistelmällä voi ajaa käytöstä riippuen 200 kilometriä päivässä. Ajoneuvon hyötykuorma on sama kuin perinteisellä dieselmoottorilla varustetulla TGS-kuorma-autolla. MAN on työskennellyt uusien kaupunkiympäristöjen kuljetus- ja jäteautokonseptien parissa vuodesta 2009 alkaen. MANin vuonna 2012 käyttöön ottama 26 tonnin sähkökäyttöinen Metropolis-jäteauto säästi polttoainekustannuksissa 80 prosenttia verrattuna dieselkäyttöiseen vastaavaan. MANin Metropolis-konseptin kehitysmalli esiteltiin IAA-näyttelyssä 2016.

Käytettävän polttoaineen hinta, saatavuus ja ominaisuudet ratkaisevat

Maakaasun jakeluverkko liikennepolttoaineeksi laajenee Suomessa. Suomalainen energiayhtiö Fortum esimerkiksi lanseerasi suurteholatauspisteitä Helsingin ja Oslon väliselle maantiereitille. Raskaalle puolelle ratkaisuja kaivataan. Sähkömoottorin käytössä energian hinta ei ole ongelma, mutta lataamisessa ja akkukapasiteetissa on kehitettävää. Biopohjaiset dieselit lienevät tällä hetkellä tutuin ja varmin tapa siirtyä hiilijalanjälkeä pienentävään voimantuotantoon. Biodieselit eivät ole vielä kaikkiin moottorityyppeihin sopivia, eikä käytännön kokemuksia niiden käytöstä ääriolosuhteissa ole tarpeeksi saatavilla. Logistiikassa toimintavarmuus pitää olla kunnossa. Perinteisten käytänteiden uusiminen vaatii rohkeutta. Ympäristösuojelun nimissä rohkeutta tarvitaan.

Verkossa

www.scania.fi

www.volvotrucks.fi

www.vehotrucks.fi

www.truck.man.eu/fi

Lue seuraavaksi