Uutiset

Autot

Raision IKEA:n yhteyteen on avattu kaasutankkausasema

– kiertotalous avainasemassa liikennepäästöjen vähentämisessä

Energiayhtiö Gasumin ja IKEA Suomen yhteistyö jatkuu: Raision IKEA-tavaratalon yhteyteen on avattu kaasutankkausasema 14.6.2019. Uusi tankkausasema parantaa vähäpäästöisen liikennekaasun saatavuutta sekä edistää kiertotaloutta Turun talousalueella. IKEA-tavaratalojen yhteyteen avattiin vuoden 2018 aikana kaksi tankkausasemaa Espoon Lommilaan sekä Vantaan Porttipuistoon. Yhteistyön tavoitteena on avata myös lisää kaasutankkausasemia.

Tavaratalojen läheisyyteen avattavien kaasutankkausasemien lisäksi yhteistyöhön kuuluu IKEA-ravintoloiden ruokahävikin hyödyntäminen raaka-aineena biokaasun tuotannossa sekä mahdollisuus kaasun käyttöön IKEA:n logistiikassa. Biokaasua valmistetaan ruokajätteen lisäksi muun muassa kotitalouksien ja teollisuuden biojätteistä ja jätevesilietteistä. Ympäristöystävällisen ja kotimaisen biokaasun käytöllä on mahdollista vähentää liikennepäästöjä jopa 85 prosenttia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin. Lisäksi kaasu tuottaa vain murto-osan lähipäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin, mikä parantaa kaupunkien ilmanlaatua.

”Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat meille tärkeitä, kaikkea liiketoimintaamme ohjaavia arvoja. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota asiakkaillemme ympäristöystävällisen tankkausvaihtoehdon IKEA-tavaratalojen läheisyydessä. Samalla, kun panostamme aktiivisesti ruokahävikin vähentämiseen, edistämme kiertotaloutta hyödyntämällä ravintoloidemme vähäisen ruokajätteen vähäpäästöisen polttoaineen tuotannossa”, toteaa IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Jessica Lehtinen.

IKEA Suomen tavoitteena on myös uudistaa vähitellen henkilöstön käytössä olevat autot sekä IKEA-bussit biokaasulla tai muulla ympäristöystävällisellä polttoaineella toimiviksi ajoneuvoiksi.

Puhtaamman polttoaineen kysyntä kasvussa

Suomi tavoittelee liikennesektorilla 50 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2005, mikä vaatii nopeita muutoksia niin yksityisautoilijoilta kuin yrityksiltä. Tukeakseen päästövähennystavoitteita liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä on asettanut tavoitteeksi tuoda 130 000 kaasuautoa Suomen teille vuoteen 2030 mennessä ja 250 000 kaasuautoa vuoteen 2045 mennessä. Tällä hetkellä Suomen liikenteessä kulkee yli 7 000 kaasuajoneuvoa ja kaasuautoilun suosio on voimakkaassa kasvussa eri ajoneuvoluokissa.

”Kaasuautojen suosio on lisääntynyt viime vuosien aikana nopeaa vauhtia. Esimerkiksi vuonna 2018 henkilöautojen rekisteröinnit lähes kaksinkertaistuivat vuoteen 2017 verrattuna. Lisäksi tuoreen Suomalaisten autoilu 2019 -tutkimuksen mukaan yli 20 000 kilometriä vuodessa ajavien keskuudessa kaasuauto kiinnostaa autoilijoita täyssähköautoa enemmän”, kertoo Gasumin liikenneyksikön business manager Heidi Kuoppala. ”On ilo huomata, miten yhä useampi kuluttaja ja yritys sitoutuu ympäristöön valitsemalla kaasuajoneuvon. Päästöjen vähentämisen lisäksi he säästävät merkittävästi myös polttoainekustannuksissa.”

Liikennekaasumarkkinan kasvattaminen ja biokaasutuotannon lisääminen on keskeinen osa Gasumin strategiaa. Gasum saattaa päätökseen Turun Topinojan biokaasulaitoksensa laajennusinvestoinnin vuoden loppupuolella mahdollistaen yhä laajemmin lietteiden ja jätteiden käytön biokaasun ja ravinnetuotteiden tuotannossa. Laitoksessa tuotettu biokaasu ohjautuu liikenteen käyttöön. Toukokuun lopulla yhtiö avasi toistaiseksi pohjoisimman kaasutankkausasemansa Ouluun ja kesäkuussa jo toisen tankkausaseman Lahteen. IKEA-tavaratalojen yhteyteen tulevien kaasutankkausasemien lisäksi Gasum avaa elokuussa kaasutankkausaseman myös Seinäjoelle. Lisäksi myös muiden toimijoiden toimesta rakentuu uusia kaasutankkausasemia, mikä täydentää asemaverkostoa entisestään.

Raision uuden tankkausaseman avajaisten kunniaksi kaasuautoilijat pääsevät tankkaamaan bio- ja maakaasua Raision asemalla tiistaina 18.6. perjantaihin 21.6. asti alennettuun hintaan, vain 1 €/kilo (vertailuhinta 0,641 €/l). Tankkausasema sijaitsee osoitteessa Itäniityntie 15. 

Lue seuraavaksi