Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania hybridi koeajossa

Scania Suomi Oy on toimittanut asiakkailleen vaihtoehtoisia polttoainetta käyttäviä raskaita ajoneuvoja. Vaasan kaupungin sopimusajossa on ollut vuoden 2017 helmikuusta alkaen linja-autoja, jotka käyttävät energianlähteenä paikallista biokaasua. Ensimmäiset Scanian kaasukäyttöiset kuorma-autot toimitetaan asiakkaalle lähiaikoina. Koeajettavana ollut kolmiakselinen hybridi-Scania oli varusteltu jakeluliikenteeseen. Normaalista poikkeavasti autossa oli dieselmoottorin ja vaihteiston väliin lisäksi sijoitettu sähkökone. Hybridi Scania yllätti valmiudellaan ja tavallisuudellaan. Se alkaa olla valmis kaupunkien ydinten tavarajakeluun esimerkiksi hiljaisuutensa ansiosta. Paikalliset päästöt vähenevät myös merkittävästi.

Scania esitteli markkinoiden ensimmäisenä valmistajana Euro 6 -päästötason täyttävän raskaan kaluston hybridivoimalinjan. Hybridikuorma-autoissa Scania käyttää tällä hetkellä viisisylinteristä 320 hevosvoimaista dieselmoottoria. Dieselmoottorin energianlähteenä voi olla standardin dieselin (EN590) ohella biodiesel tai vetykäsitelty kasviöljy (HVO). Scanian polttomoottorin suurin vääntömomentti 1 600 newtonmetriä löytyy alueelta 1 050 – 1 300 kierrosta minuutissa. Hybridiversiossa hyvin vääntävän dieselmoottorin jatkeeksi ennen vaihteistoa liitetään sähkökone. Sähkökone toimii kiihdytettäessä moottorina ja jarrutettaessa generaattorina. Voimantuotantopaketin perässä on Scanian erikoisvalmisteinen 12-vaihteinen E-GRS895-vaihdelaatikko. Ilman kytkinpoljinta toteutettu Opticruise-vaihdeautomatiikka suorittaa aluejakajavaihteiston valinnat.

Hybridituntumaan pääsee nopeasti ja siihen tottuu

Scanian ratkaisussa sähkökone kehittää enimmillään 130 kilowatin (174 hv) tehon ja 1 050 newtonmetrin vääntömomentin. Jarrutettaessa sähkökone lataa akkuja. Niiden varaus riittää koeajetulla 17 tonnin massalla noin kahden kilometrin ajamiseen dieselmoottori sammutettuna. Scanian ratkaisussa ei haluta maksimoida toimintasädettä akkukäytössä. Pyrkimys on optimoida toimintasäde ja akkujen pitkä käyttöikä.

Hybridi Scania lähtee hiljaisesti ilman dieseliä liikkeelle, koska akuissa oli tarpeeksi varausta. Opticruise-automatiikka tunnistaa ajoneuvon massan. Liikkeellelähtövaihteen ehdottaa automatiikka. Jos sähkökone on lisänä tai yksin käytössä, vaihteisto ehdottaa suurempaa vaihdetta liikkeelle lähtöön kuin pelkällä dieselmoottorilla. Kuljettaja voi pienentää vaihdetta Opticruisen valintaviiksestä. Vaihteiston toiminnan kuulee erittäin hyvin ohjaamoon, kun liikutaan sähkökäytöllä. Hyvin robotti saakin vaihteet silmään korvakuulolla. Jos kuljettaja valitsee sähköllä ajon, polttomoottori astuu mukaan automaattisesti kahdesta syystä. Yleisimmin siksi, kun akkujen varaus menee minimirajan lähelle. Toinen polttomoottorikäytön syy on 45 kilometrin tuntinopeuden ylitys, jolloin diesel astuu mukaan voimantuotantoon. Koeajossa akun varaus riitti hyvin kiihdyttämään sähköajolla Scanian tuohon rajanopeuteen. Normaalissa kaupunkioloissa dieselmoottori saattaa käydä tyhjäkäynnillä ja tulee avuksi mukaan liikkeellelähdön jälkeen, voimantarpeen, akkujen varaustilanteen tai nopeuden mukaan. Mittaristosta näkee akkujen varaustilanteen. Näytöstä pystyy kuljettaja ennakoimaan dieselmoottorin tulemisen mukaan voimantuottoon.

Ennakointia, ennakointia

Hybridikäyttöisessä Scaniassa ennakointi on ajamisen perusedellytys. Sähkökone muuttuu generaattoriksi eli lataa akkuja kahdella eri valinnalla. Perusvalinnassa kaikessa hidastamisessa akkujen lataaminen alkaa, kun jalka nousee kaasulta ja siirtyy jarrupolkimelle. Riittää pelkästään pitää jalkaa jarrulla, sen verran että jarruvalot syttyvät. Nopeus ei tällöin juurikaan hidastu. Pikalatausvalinnalla akkujen lataamisen aloittamiseen riittää jalan nosto kaasulta. Edelleenkään nopeus ei laske havaittavasti. Alamäessä hybridin akkuja saa näillä tavoin ladattua käytössä olevaan 1,2 kilowattitunnin energiamäärään saakka. Kapasiteetti on rajattu noin neljäsosaan maksimista akkujen optimoinnin vuoksi. Koeajossa moottoritiellä Scania piti vakionopeuden dieselmoottori sammutettuna tasamaalla ja loivassa alamäessä. Ennakoiva ja maaston tunteva järjestelmä otti dieselin käyttöön ilman kuljettajan toimia.

Parhaat kokemukset Scanian hybridiversiosta sai kuitenkin lähijakelu -tyyppisessä kokeilussa. Siirtyminen jakelukohteiden välillä, liikennevalot ja maastonmuodot ennakoiden, onnistui täysin ilman dieselmoottoria. Tuttu tai vakiona ajettava reitti palvelee erinomaisesti tämän tyyppistä ratkaisua. Pienellä harjoittelulla Scanian järjestelmä palkitsee kuljettajan liikkumalla auton liike-energian avulla itse ladatulla sähköenergialla. Systeemi opastaa ennakointiin. Koeajossa ollut hybridi on pakettina valmis arkityöhön. Järjestelmän tuoma muutaman sadan kilogramman lisämassa tai mahdolliset uuden järjestelmän tuomat ennakoimattomat huollot eivät todellakaan tunnu ylitsepääsemättömiltä esteitä käyttöönotolle. Seuraamme mielenkiinnolla tulevia asiakkaiden kokemuksia ja hybridin siirtymistä normaaliksi vaihtoehdoksi. Lähiympäristö kiittää jo nyt.

Scanian saa monipuolisesti liikkeelle

Scanian moottorit käyvät bioetanolilla ja myös kaasukäyttöisenä. Pikainen tutustuminen Scanian etanolikäyttöiseen kaksiakseliseen jakeluautoon vakuutti. Auton käyntiääni ja tankkauspistoolin valinnan muistaminen ovat käytännössä ainoat erottavat asiat dieselmoottoriseen verrattuna. Etanolin voiteluominaisuuksien puuttumisen vuoksi melko useasti suoritettavat suutinvaihdot eivät kuljettajalle näy. Suutinvaihdot suoritetaan normaalissa huolto-ohjelmassa automaattisesti. Polttoaineen kokonaiskulu pysyy dieselautoon verrattuna samana, mutta ympäristön kokonaispäästöt vähenevät. Etanolia tuotetaan luonnossa kasvattamalla tai sitä jalostetaan jätteiden sivuvirroista.

Scanialla koeajettavana ollut kaasukäyttöinen puoliperävaunun vetoauto oli menossa arkityöhön asiakkaalle. Kaasukäytössä on dieselmoottorin sijaan sytytystulpilla varustettu otto -moottori. Polttoaineena voi käyttää maa- tai biokaasua. Auton tankkaamistapahtuma on hieman erilainen polttoaineen kylmäksi tiivistämisen vuoksi. Polttoaineen kokonaiskustannus on taas selvää säästöä niin ympäristölle kuin kukkarolle verrattuna dieseliin.

Vaihtoehtoiset polttoaineet kuorma-autojen voimanlähteissä ovat ennakointia tulevaan, erityisesti ympäristön kuormittamisen vähentämisen kannalta. Scania on valmistajan ottanut konkreettisia askeleita. Täyssähköisyyttä Scaniakin kokeilee. Täyssähköisyydessä ympäristöä kuormittavat kokonaispäästöt eivät vähene, jos sähköenergia tuotetaan uusiutumattomilla luonnonvaroilla. Kuorma-auton omaa liiketilaa hyödyntäen lataamalla tuotettu sähköenergia on ympäristötekoa lähelle ja kauas.

Verkossa

www.scania.fi

Scania sai Green Truck 2017 -palkinnon, lue lisää tästä

Lue seuraavaksi