Uutiset

Autot

Tuup ja Vinka tuovat kutsuohjatut robottibussit liikenteeseen

Tuup, yhteistyössä Vinkan ja Sohjoa-hankkeen kanssa, tuo robottibussit kutsuohjattuun liikenteeseen Suomessa vuoden 2017 aikana. Tuup kehittää kyytien tilausapplikaation, johon Vinka luo kutsuohjausälykkyyden. Palvelu pilotoidaan Sohjoa-hankkeen robottibusseilla osana kuuden Suomen suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa keväällä Tampereella, minkä jälkeen toiminta siirtyy pääkaupunkiseudulle. Tuupin ja Vinkan tavoitteena on olla mukana luomassa Sohjoa-hankkeen avulla markkinaehtoinen kutsuohjattu robottibussipalvelu Suomeen.

”Joukkoliikenteen tulevaisuus on tehokkaassa isojen massojen runkoliikenteessä, jota syötetään kutsuohjatuilla robottibusseilla..” Tuup Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö toteaa. Möttö tunnustaa pitäneensä robottibusseja vielä muutama vuosi sitten science fictiona, joka ei tulisi toteutumaan hänen työuransa aikana. Mieli on sittemmin muuttunut. ”Tarveperusteisen yksilöllisen liikkumispalvelun älykkäät toteutusmallit ovat jo olemassa. Itseohjautuvat robottiautot ovat jo olemassa. Tekninen valmius yhdistää kaksi edellä mainittua on jo olemassa.” Möttö luettelee., ”Yhteenliittymämme pystyy toteuttamaan käytännössä kutsuohjattuun robottibussiin perustuvan liikkumispalvelun. Olemme ylpeitä päästessämme ensimmäisten joukossa maailmassa pilotoimaan tätä tulevaisuuden liikkumisen mallia.” Möttö iloitsee.

Möttö myöntää haasteita vielä olevan itseohjautuvien autojen tiellä alkaen talviolosuhteista. Nämä haasteet ovat kuitenkin teknisiä ja siten ratkaistavissa. ”Teknologian kehitysnopeus on yllättänyt minut, ja se tulee jatkossa yllättämään toivottavasti vielä lisää. On hienoa, että Suomesta löytyy yrityksiä, joiden kanssa voimme yhteistyössä kulkea kehityksen kärjessä.”

Vinkan toimitusjohtaja Peitsa Turvanen näkee kutsuperusteisten liikkumispalveluiden käytön lisääntyvän merkittävästi lähitulevaisuudessa: ”Vinkan erityisosaaminen liittyy juuri kutsuohjattavuuteen ja matkojen yhdistelemiseen. Tavoitteemme on olla teknologiatoimittajan roolissa mukana luomassa pienten ajoneuvoyksiköiden tehokasta palveluverkostoa, jolla erilaisiin liikkumistarpeisiin saadaan vastattua entistä yksilöllisemmin joustavalla palvelutarjonnalla. Tämä on toteutettavissa täysin automaattisesti.” Turvanen kertoo. Turvanen jakaa Mötön näkemyksen siitä, että tulevaisuuden liikkumisratkaisuissa kutsuperusteinen robottibussiliikenne tulee olemaan merkittävässä roolissa. ”Kaupalliseen ratkaisuun tähtääminen mahdollisimman nopeasti on paras tapa nostaa oman tekemisen vaatimustaso heti riittävän korkealle.” Turvanen jatkaa. 

“Robobussiprojektin tarkoituksena oli toimia yrityksille ponnahduslautana automatisaatioon, mahdollistaen ja rakentaen Suomeen pysyvät edellytykset sille sekä sen uusille liiketoimintamahdollisuuksille. Meillä on lainsäädännön luoma harvinainen mahdollisuus olla mukana pioneerilinjassa liikkumisen isossa disruptiossa.” SOHJOA-hankkeen projektipäällikkö Harri Santamala toteaa. Santamala kertoo luvanneensa hankkeessaan saada tämän aikaiseksi, mutta olevansa itsekin yllättynyt kuinka nopeasti ja positiivisesti suomalainen yrityskenttä ja kaupungit ovat tavoitteiseen reagoineet. ”Yritämme jatkossakin tukea juuri tämän kaltaista kehitystä vahvan kansallisen yhteistyön kautta” Santamala lisää.

Lue seuraavaksi