Uutiset

Autot

Easy-Lift ja Iveco Daily ulottuvat korkealle

Iveco Daily henkilönostin

Oikeiden laitteiden ja välineiden merkitys korostuu varsinkin erikoisempien ja maantason yläpuolella tehtävien töiden yhteydessä. Iveco on yhdessä lietolaisen TKV Kuljetus Oy:n kanssa räätälöinyt suomalaiseen tarpeeseen vastaavan, monikäyttöisen ja ketterän autoalustaisen henkilönostimen.

Mielenkiinto uutta tuotetta kohtaan alkaa kasvaa, kun pienikokoisen ja ketterän paketin kerrotaan tarjoavan suurta ulottuvuutta ja monipuolista apua mitä moninaisimpiin maantason yläpuolisiin työtehtäviin. Iveco Daily 50 C15L –alustalle asennetulla Easy-Lift ET 210 –henkilönostimella päästään liki 21 metrin työskentelykorkeuteen nostimen sivuttaisulottuman ollessa lähes 11 metriä.

”Easy-Lift on italialainen nostinvalmistaja, jonka tuotevalikoimaan kuuluu myös umpipakettiautoihin asennettavia nostimia, jotka 15 metrin työskentelykorkeutensa ansiosta soveltuvat erityisesti katuvalojen huoltoon ja kunnossapitoon”, kertoo Pentti Pullinen nostinta maahantuovasta TKV Kuljetus Oy:stä.

Pullisen mukaan Iveco Daily soveltuu nostimen alustaksi paljolti vankan runkorakenteen ansiosta. Erillisrunko tarjoaa helpon ja vankan pohjan päällirakentamiselle, mikä tapahtuu jatkossakin Italiassa. Pullisen ja Iveco-myyntiä Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson seudulla hoitavan Timo Akkasen mukaan Italiassa Easy-Liftillä tehty varustelu on korkealaatuista ja hinnaltaan kilpailukykyistä.

Pentti Pullisen mukaan Easy-Lift –henkilönostinten merkittävänä etuna on keveys ja yksinkertainen rakenne, jonka huoltaminen ja korjaaminen on erittäin vaivatonta. Tämän liki 21 metrin työskentelykorkeuden tarjoavan nostimen omamassa asettuu noin 1800 kilon tienoille, jolloin omamassaltaan 2200 kilon Iveco Daily –alustalla saavutetaan vielä noin 1000 kilon kantavuus kokonaismassan ollessa 5200 kiloa. Kuorma-autoksi rekisteröitävän ajokin perästä löytyvällä vetokoukulla voidaan vetää jopa 3500 kilon painoista perävaunua, mikä omalta osaltaan laajentaa nostimen käyttömahdollisuuksia.

Henkilönostimen käyttövoima otetaan auton omasta moottorista voimanulosoton kautta, joskin käyttö on mahdollista myös ulkopuolisen verkkovirran avulla. Sähkökäyttömahdollisuutta arvostetaan erityisesti sisätiloissa tehtävien töiden yhteydessä. Nostimen hydrauliikkaohjaus on toteutettu Suomessa hyvän maineen omaavan Danfossin valmistamilla komponenteilla. Käytön ja huollon kannalta tärkeä seikka on releohjattu ja siten toimintavarma järjestelmä.

Nostimen rungossa on neljä hydraulitoimista tukijalkaa, joista etumaiset ovat mekaanisesti levitettävät. Tunnistimella varustettuja tukijalkoja levittämällä saavutetaan täysi 360 asteen toiminta-alue, joka korimassasta riippuen ulottuu sivusuunnassa 9-10,5 metrin säteelle nostimen keskipisteestä. Nostimen käyttö on mahdollista myös tukijalkoja levittämättä, joskin silloin sivuttaisulottuma on rajattu 260 asteeseen ja 6-7 metriin. Turvallisuussyistä johtuen koria ei ole mahdollista viedä auton ohjaamon yläpuolelle, mikäli tukijalat eivät ole levitettynä.

Hydraulisesti 90 asetetta kumpaankin suuntaan kääntyvässä nostokorissa on vaihtokytkin, jonka avulla käyttäjä voi valita korikuorman 120 tai 200 kilon välillä. Turvallisuuden takaamiseksi nostimessa on tunnistimet korikuormituksen mittaamiseksi ja vaihtokytkimen väärinkäytön estämiseksi.

Nostinta ohjataan ylhäällä korissa olevien joystic-ohjainten avulla, joskin turvallisuuden vuoksi myös alhaalla nostimen rungossa on hallintalaitteet. Vakiovarustukseen kuuluu myös käsipumppu, jonka turvin puomistoa ja tukijalkoja voidaan käyttää poikkeustilanteissa.

Henkilönostimella tehdään monesti töitä, joissa tarvitaan sähköllä tai paineilmalla toimivia työkaluja. Niinpä nostimen alumiinirakenteiseen koriin on vedetty jo valmiiksi paineilmaletku sekä sähköjohdot 230 voltin työkaluja varten.

”Keveys, ketteryys ja kilpailukykyinen hinta ovat Suomessa uudenlaisen henkilönostimen merkittävimpiä kilpailuetuja”, vakuuttavat Pentti Pullinen (vas.) ja Timo Akkanen, joiden mukaan suomalaismarkkinoilla käytetään perinteisesti raskaampia nostimia, jolloin myös käyttökulut nousevat korkeiksi.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi