Uutiset

Autot

Joululahjaksi hyvää vuorovaikutusta – käytä vilkkua ajoissa

Liikenne on täynnä vuorovaikutusta, ja yleisin tapa kertoa aikeistaan muille on näyttää suuntamerkkiä. Liikenneturva muistuttaa, että vilkkua on syytä käyttää ajoissa ja oikein, jotta siitä olisi muille hyötyä.

Alkuviikon tiedotteessa kerroimme, että suuntamerkki eli vilkku jää näyttämättä joka seitsemänneltä suomalaisautoilijalta. Liikenneympyröissä meno on tätäkin lepsumpaa, sillä ympyrästä poistuvista useampi kuin joka neljäs jättää vilkuttamatta. Tiedote herätti keskustelua niin perinteisessä (link is external) kuin sosiaalisessakin mediassa (link is external). Moni kokee, että vilkkua käytetään väärin.

Vilkun käyttäminen on vuorovaikutuksen peruspilari tien päällä ja teko liikenteen turvallisuuden, sen sujuvuuden ja toisten liikkujien huomioimisen parantamiseksi. Vilkuttamisesta hyötyvät kaikki – muiden autoilijoiden lisäksi myös kävelijät, pyöräilijät ja esimerkiksi mopoilijat tietävät silloin, mitä suuntamerkkiä näyttävä on tekemässä. Vilkkua tulee myös käyttää oikein eli riittävän ajoissa.

”Kääntymisaikeesta on hyvä viestiä muille vilkulla hyvissä ajoin eli reilusti ennen itse kääntymistä ja jo ennen jarrutusta. Näin toisille tienkäyttäjille jää aikaa havainnoida ja reagoida tilanteeseen. Vilkusta ei ole juurikaan hyötyä enää silloin, kun kädet jo kääntävät rattia”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen ja jatkaa:

”Jos yhtään empii, että pitäisikö se vilkku laittaa päälle vai ei, niin silloin kannattaa vilkuttaa. Vilkku ei kulu käytössä, ja suuntamerkkiä saa näyttää mieluummin hiukan enemmän kuin liian vähän.”

Vilkku takaa sujuvan menon liikenneympyrässä

Liikenneympyröissä näkee usein vilkun puutteellista käyttämistä, kuten seurantatuloskin kertoo. On kuitenkin hyvä muistaa, että ympyrässä vilkuttaminen korostuu entisestään. Suuntamerkin käyttö varmistaa omalta osaltaan sekä sujuvan että turvallisen liikkumisen.

”Poistuttaessa ympyrästä laitetaan vilkku oikealle heti edellisen poistumisliittymän mentyä. Jos poistuu heti ensimmäisestä liittymästä, kannattaa vilkku laittaa oikealle jo ympyrään tullessa. Näin toimimalla muut liikkujat voivat ennakoida tekemisiäsi hyvissä ajoin”, kertaa Nieminen.

Isommissa liikenneympyröissä voi myös olla useampia ajokaistoja, jolloin jo kaistaa vaihdettaessa on luonnollisesti näytettävä vilkkua.

”Vilkuttamatta jättäminen on karhunpalvelus muille ympyrään tulijoille, ja se myös helposti ruuhkauttaa liikennettä entisestään. Viimeistään näin joulun tienoilla onkin hyvä muistaa lähimmäistä ja käyttää vilkkua aina tarpeen niin vaatiessa”, Nieminen kannustaa.

Muista ainakin nämä:

  1. Laita vilkku päälle hyvissä ajoin eli jo ennen jarruttamista ja ratin kääntämistä.
  2. Liikenneympyrästä poistuessasi vilkuta oikealle heti edellisen liittymän jälkeen. Jos poistut ensimmäisestä liittymästä, kytke vilkku jo ympyrään ajaessasi.
  3. Vilkku ei kulu käytössä – jos mietit, pitäisikö vilkuttaa, niin vilkuta.

Lue seuraavaksi