Uutiset

Autot

Liikenteessä ei pidä hevostella – varsinkaan hevosten läheisyydessä

Hevosen kohtaaminen tiellä saattaa olla kaupungissa kulkeville harvinaisempaa, mutta toimintaetiketti on syytä tuntea vaaratilanteiden välttämiseksi. Liikenneturva muistuttaa, että suuri ja voimakas eläin saattaa yllättyessään toimia arvaamattomasti, joten rauhallisuus ja vauhdin hidastaminen tuovat turvaa kaikille kulkijoille. Varsinkin kovia ääniä on syytä välttää ratsukkojen läheisyydessä.

Hevonen on suuri ja voimakas saaliseläin, joka voi täysikasvuisena painaa jopa 600 kiloa. Luonteeltaan se on kuitenkin herkkä, ja liikkeissään erittäin nopea. Hevosen kuulo- ja hajuaistit ovat ihmistä terävämpiä, jonka vuoksi se saattaa reagoida ärsykkeisiin yllättävällä tavalla.

”Hevosen läheisyydessä täytyy hiljentää vauhtia ja välttää äkkinäisiä liikkeitä. Pienet huomaavaiset teot voivat olla suurikin apu. Kannattaa huomioida oman ajoneuvon aiheuttamat äänet ja kommunikoida ratsastajan kanssa”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Hevosia on Suomessa noin 75 000 ja ratsastusta harrastaa arviolta 170 000 suomalaista. Ratsukkojen kohtaaminen liikenteessä ei siis ole poikkeustilanne, vaan varsin yleinen tapahtuma, jonka toimintaetiketti teillä liikkuvien on syytä tuntea. Liikenneturvan kyselyn perusteella valtaosa autonkuljettajista tietää toimia turvallisesti ratsukon tai ravikärryn osuessa kohdalle tiellä, mutta muillakin menopeleillä matkatessa on syytä toimia rauhallisesti.  

”Vaarallisia tilanteita syntyy, kun muut liikkujat eivät noudata lain edellyttämää varovaisuutta ratsukon kohdatessaan. Isoimmat riskit liittyvät toki moottoriajoneuvoihin, mutta myös jalankulkijat, sauvakävelijät tai pyöräilijät voivat olla hevosen näkökulmasta pelottavia. Soittokelloa tai muita äänimerkkejä ei hevosten läheisyydessä tule käyttää. Puhuminen sen sijaan on hyvä tapa varoittaa ratsukon kanssa liikkuvaa, sillä hevonen tunnistaa, että kyseessä on ihminen”, ohjeistaa Taskinen.

Ratsastaessa hevonen tulkitaan ajoneuvoksi

Ratsukoiden on muiden tienkäyttäjien tapaan liikuttava tieliikennelain mukaisesti. Ratsastaessa hevonen tulkitaan pääasiallisesti ajoneuvoksi, jolloin se noudattaa oikeanpuoleisen liikenteen periaatetta. Ratsastus jalankulku- ja pyöräilyväylällä ei ole sallittua, ellei sitä ole osoitettu liikennemerkillä ratsastustieksi. Taluttaessa hevonen ja taluttaja rinnastetaan kuitenkin jalankulkijoihin.

”Silloin siirrytään tien vasempaan reunaan niin, että hevonen kulkee pientareen puolella ja taluttaja tien puolella. Hidastaminen hevosen kohdalla on tärkeää, vaikka sen selässä ei olisikaan ihmistä. Näkymisen varmistamiseksi erityisesti pimeinä vuorokaudenaikoina ratsukoiden olisi syytä käyttää heijastamia”, kertoo Taskinen.

Hevosten määrän odotetaan kasvavan Suomessa tulevina vuosina ja kohtaamisten yleistymisen vuoksi olisi tärkeää, että liikenteessä tiedostettaisiin hevosten ohittamiseen liittyviä riskejä ja osattaisiin välttää vaaralliset tilanteet.

”Hevosen tullessa vastaan liikenteessä on tärkeää olla varovainen ja rauhallinen riippumatta olosuhteista. Erityisesti kovia ääniä pitäisi välttää. On tärkeää pitää mielessä, että jokainen on vastuussa myös muiden teillä liikkujien turvallisuudesta”, toteaa Taskinen.

Kun kohtaat hevosen liikenteessä:

  • Ole huomaavainen ja hidasta vauhtia. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.
  • Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
  • Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa. Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
  • Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.

Katso animaatio: Hevonen liikenteessä – toimi näin

LUE MYÖS Rajaa koirallesi turvallinen matkustustila Travall-verkon avulla

Lue seuraavaksi