Uutiset

Autot

Renkaisiin tulossa energia- ja ominaisuusmerkinnät

Euroopan unionissa on päästy sopuun renkaiden energia- ja ominaisuusmerkinnöistä. Merkintöjen ja tuoteselosteen tarkoituksena on antaa kuluttajalle keskeistä tietoa renkaiden polttoainetaloudellisuudesta, märkäpidosta ja vierintämelusta. Merkintöihin lisätään myös jää- ja lumipitoa koskevat tiedot.

Paremman ja yhdenmukaisemman kuluttajainformaation avulla halutaan edistää tieliikenteen ympäristöystävällisyyttä ja turvallisuutta. Velvollisuus merkitä renkaat koskee renkaiden valmistajia, maahantuojia sekä jakelijoita.

Sopu vahvistettiin EU:n pysyvien edustajien komiteassa Coreperissa perjantaina 22. marraskuuta 2019. Merkintämääräykset viedään tämän jälkeen energianeuvoston ja parlamentin hyväksyttäviksi.

Renkaiden osuus ajoneuvojen polttoainekulutuksesta on 5–10 prosenttia, mikä johtuu ennen kaikkea renkaiden vierintävastuksesta. Pienentämällä vierintävastusta pystytään vähentämään polttoaineen kulutusta ja myös päästöjä.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin pitää energia- ja ominaisuusmerkintöjä askeleena oikeaan suuntaan:

”Tarkoituksena on, että merkinnät ohjaisivat kuluttajia valitsemaan ominaisuuksiltaan sellaisia renkaita, joiden käyttö rasittaa ympäristöä vähiten. Lisäksi Suomelle on tärkeää, että vaatimuksiin sisältyy myös jää- ja lumipitomerkintä. Tällä tavoin kuluttaja saa tiedon siitä, sopiiko rengas pohjoismaisiin olosuhteisiin. Tässä on kysymys turvallisuudesta”, ministeri Marin toteaa.

Lue myös: Ford Transit uudistuu

Lue seuraavaksi